Både som anställd och som arbetsgivare kan man dra nytta av den kunskap som en arbetsrättsjurist i Stockholm besitter. En arbetsgivare kan exempelvis anlita en arbetsrättsjurist i Stockholm för att utforma formerna för anställningsavtal och för att se till att de lagar och regler som finns också följs.
En arbetstagare kan ta hjälp av en arbetsrättsjurist i samband med att oklarheter vad gäller exempelvis arbetsmiljön uppstår – eller i samband med att man känner sig diskriminerad av arbetsgivaren. Man kan även ta hjälp av en arbetsrättsjurist i samband med att man blivit uppsagd – och då för att säkerställa att det inte skett på ett olagligt sätt eller på ett sätt som exempelvis strider mot de regler som finns inom LAS.
En arbetsrättsjurist i Stockholm kan också medla och vara den person som ser till att avtalet följs – och att parterna i frågan slipper gå hela vägen till domstol. Det är en trygghet – för både anställda och arbetsgivare.
Vanligt med tvister i och med uppsägningar
Ett av de vanligaste uppdragen för en arbetsrättsjurist i Stockholm handlar om uppsägningar och i att tolka kring huruvida en sådan följer lagen. Många arbetstagare som blir uppsagda har dessvärre dålig koll på sina egna rättigheter i dessa frågor – och många arbetsgivare drar nytta av den okunskapen. Vilket kan leda till att en person sägs upp med dunkla motiveringar om exempelvis arbetsbrist eller misskötsamhet – trots att företaget väljer att expandera och nyanställa, och trots att man som arbetstagare skött sitt arbete till 100%.
I dessa lägen kan man dels kontakta en arbetsrättsjurist för att se över om uppsägningen bryter mot lagar och regler, men man kan dels också gå via facket om man är ansluten till ett sådant. Fördelen med det senare är att facket då också beskostar en arbetsrättsjurist i Stockholm. Man kan dock även se över hemförsäkringen som i vissa fall kan täcka de juridiska kostnaderna som uppstår i samband med olika typer av tvister.
För att hitta mer information besök: arbetsrättsjurist-stockholm.se